Steinwandklamm-Myrafälle

Steinwandklamm_Myrafalle_11.05_Ausztria018.jpg

A romantikus „Kőfal-hasadék” az egyik legvadregényesebb szurdok Alsó-Ausztriában. 1884-ben nyitották meg, ám az első és a második világháború alatt szinte teljesen megsemmisült. Ma a Steinwandklamm biztonságos hidak, lépcsők és létrák segítségével teljes egészében bejárható. A szurdokon keresztül-haladó leghíresebb vándor Ferenc József császár volt, amikor ott túrázunk, gondolhatjuk, hogy a császár nyomában járunk.

Steinwandklamm_Myrafalle_11.05_Ausztria061.jpg

A Steinwandklammból induló változatos és látványos klettersteig a Rudolf Decker Steig. Kezdőknek és gyerekeknek is ideális. Létrák segítségével lehet leküzdeni a fölénk magasodó sziklafalat a Wildschützenloch barlangon átkelve jutunk el a Türkenlochhoz. A név az 1683-as török ostrom idejéből ragadt a barlangra. A környező lakosság itt keresett menedéket a törökök elől. Az 1981-ben régészeti ásatások során előkerült, kerámia-és csontmaradványok és megerősítették ezt a szájhagyományt.

Steinwandklamm_Myrafalle_11.05_Ausztria104.jpg

A völgybe lezúduló, lenyűgöző, vad-víz mindig vonzotta a látogatókat. A romantikus ösvényen gyalogolva számos kis hídon és pallón keresztül juthatunk el a ki-a zuhatag tetejéhez. A vízesés aljában emléktáblán emlékeznek meg Mária Terézia császárné egyik legkedvesebb kirándulóhelyéről.

Steinwandklamm_Myrafalle_11.05_Ausztria108.jpg

Az Unterberg földalatti tavából táplálkozó kis patakocska először Kranerwirtnél bukkan a felszínre, majd ömlik óriási sebességgel a mélybe és hömpölyög végig a hatalmas sziklafalakon. A völgyben ismét egy mesterséges tavacskában folyik össze, mely a folyóról nevet kapó Myra-völgy falvain keresztül folyva látja el az itt élőket. Egykoron sok malom és gyár használta a Myra erőforrását, sőt pár éve még turbinák állítottak elő energiát a víz segítségével.

(További képek: idekattintva)

DSC_0007.jpg

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus