A világ színpada télen (Salzburg I.)

Az advent időszaka is bámulatos Salzburgban. Főként, ha már hullott egy kis hó, akkor a lisztes háztetők, kupolák, tornyok szépséges látványában gyönyörködhetünk. Az utcákat belengi a puncs, a pörkölt mandula, a forró gesztenye és a friss sült alma csodás illata, a számtalan templom harangjainak hangja a közelgő karácsonyt hirdeti.

Jézus születésének várását Salzburgban régi népszokásokat felelevenítő programokkal igyekeznek lerövidíteni: december elején például krampuszok és maskarások forgatják fel a közterek rendjét. A bozontos hajú, félelmetes külsejű figurák az Alpok istennőjét képviselik, az ő ijesztő üzenetét terjesztik. Akit megérintenek, vagy egy kicsit esetleg meg is löknek, ne aggódjon: ezek a fickók szerencsét hoznak! A dél-németországi hagyományok Salzburgba is begyűrűztek, a karácsonyi vásár megnyitóján és az adventi időszakot a Mikulás és a krampuszok mellett az Angyal (Christkind) alakja is kiegészíti. Salzburg karácsonyi kirakodó vásárai messze földön híresek: a dómtéren (Domplatz) és a Residenz előtt (Residenzplatz) tartott vásárok páratlan múlttal büszkélkedhetnek, hiszen a 15. század óta léteznek. Aki vásárolni szeretne, sok mindenből válogathat, van itt mézeskalácsszív, betlehemi figurák, karácsonyfadísz, gyertyák, játékok és kézzel kötött gyapjú sál, sapka és zokni is.

Az adventi forgatagon kívül egy-két nevezetességre is szánjunk időt. Ha busszal érkezünk a Paris-Lodron-Straße elején történik a ki-beszállás.

Sétánkat is innen kezdjük, a közeli Fischer von Erlach tervezte kastélyparkon keresztül. Az 1606-ban épült Mirabell-kastély szerelmi ajándéknak készült, egy tűzvész később nagyobb részét elpusztította, de szerencsére épen maradt a híres Márványterem, ahol apjukkal a kis Mozart és nővére is zenélt, valamint a Közép-Európa legszebb házasságkötő terméhez vezető, puttókkal, szobrokkal ékesített díszlépcsőház az Angyal-lépcső.

A Rainerstrassén keresztül a Staatsbrücke felé vesszük az irányt, ám még a híd előtt bekukkantunk a középkori Steingasseba, ahol 1792-ben született Joseph Mohr, a „Stille Nacht, heilige Nacht“ (Csendes éj) költője. 1818. december 24-én csendült fel először a Salzburg melletti Oberndorfban. A máig fennmaradt a Steintor, azaz a Kőkapu, ami az egykori első városfal része volt.

A Salzachon átkelve az ókori városrész ódon utcácskáin találjuk magunkat. Festői, régi házak keretezte tér közepét díszíti a Szt. Flórián-kút az Alter Markton. Érdemes megtekinteni az óváros legkisebb házát, ami csak 1,42m széles, továbbá a régi udvari patikát, valamint az 1703-bólszármazó tradicionális Tomaselli-Café-Konditorei Fürst kávéházat, ahol az első Mozart-golyót kreálták. Tovább haladva a Residenz tér érintésével érjük el a város emblematikus templomát a salzburgi dómot.

A Rezidencia tér az Óváros legnagyobb tere, a 16. század végén született, amikor úgy döntöttek, felszámolják a keskeny utcák hálózatát és helyette létrehoznak egy tágas teret, ami a város dísze lesz. A tér kialakítása része volt annak az óriási átépítési folyamatnak, melynek során Salzburg arculata gyökeresen megváltozott, 55 házát és egy temetőjét rombolták le, hogy a város egy gazdag hercegség benyomását keltse. Ma is ez Salzburg óvárosának a szíve és egyik legszebb része. A térközepén emelkedik egy 15 méter magas kút, a Residenzbrunnen olasz szobrász alkotása. A tér keleti részén található az Új Rezidencia épülete, amelyet a nyolcszögletű harangtorony, a Glockenturm ékesít, melynek fő látványossága az 1705 óta mindennap megszólaló, 35 harangból álló harangjáték (Glockenspiel).

A tér déli oldalán helyezkedik el a Dóm, a város legjelentősebb szakrális építménye és egyben egyházi életének központja. A lenyűgöző szépségű épület pompás három szintes homlokzatával, négyemeletes ikertornyával és hatalmas kupolájával a korai barokk egyik legjellegzetesebb képviselője az Alpoktól északra. Majd 400 éve növeli az óváros arculatának színvonalát. Méretei még a speyeri Kaiserdom méreteit is felülmúlták. A székesegyházba bejutni három hatalmas bronzkapun lehet, melyeket a hit, a szeretet, és a remény szimbólumai díszítenek. A jellegzetesen lóhere formájú szentélykörüljáró fölött magasodik a kupola, a templomban akár tízezren is beférnek. A dóm különleges kincsei közé tartozik a keresztelőmedence, amelyben Wolfgang Amadeus Mozartot is keresztelték, a muzsikáló angyalokkal körülvett, Rupert és Virgil figurájával koronázott, pompás főorgona, Mozart udvari orgonista és koncertmester korában számos csodálatos egyházzenei művet komponált itt. A pompás templom egyben a leghíresebb helyszíne a Salzburgi Ünnepi Játékoknak is. A dómot átriumként öleli körül a dómtér, a boltíveket 1660 körül építtették hozzá. A tér közepén a Graf Schrattenbach érsek megbízásából Hagenauer testvérek által készített Mária-oszlop áll.

A főhomlokzat előtt 4 hatalmas szobor áll: Péter és Pál apostol a kulccsal és a karddal, valamint a tartomány két védőszentje, Rupert és Virgil egy sóshordóval és egy templom makettel. A homlokzat csúcsán díszelgő két címerpajzs a dóm két híres építőjére, Markus Sittikus és Paris Lodron érsekre utal.

A várhegy felé közelítve a siklóállomás közelében a vízimalom mellett találjuk egy kis pincében Salzburg legrégibb pékségét, amely a 12. században nyílt meg. és még mindig működik! “Stiftsbäckerei St. Peter”.

Valamint itt találjuk egyedi elhelyezkedésénél fogva a világ egyik legszebb temetőjét. A  Mönchsberg lábainál fekvő Szt. Péter-temetőben 1907-ig működött azoknak az embereknek az egyesülete, akiket élve temettek el, de még idejében valaki megmentette őket. A hegy falába vájt katakombák korai keresztény eredetűek és 1110-ig Európa legrégebbi kolostorának részét képezték. A katakombák egykor menedékül szolgáltak Szent Rupertusnak és követőinek. Ezért is tartják e helyet a mai Salzburg bölcsőjének. A katakombák bejárata területén található sírok között van Johann Michael Haydn és Nannerl Mozart végső nyugvóhelye.

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus