Róma, második nap

Mikor érdemes felkeresni a Vatikáni múzeumokat, az majdnem olyan lutri, mint eltalálni egy számot a lottó ötösből. Van aki a kora reggelre esküszik, van aki az első roham utáni fél tizenkettes érkezésre, de a kora délutáni időpont is többször sikeresnek bizonyult. Fontos tudni, hogy bár este 6-ig nyitva van a múzeum, de 15 óra után már nem engednek be, mivel átlagosan 3-4 órát kell tervezni a nevezetességek megnézésére. Az előre megváltott, lefoglalt jegyeknél is lehet torlódás, de az negyed, maximum fél órás várakozást jelent. (Belépéskor a reptérhez hasonló csomag és kapuátvilágítás van.)

Aki egyszer bejutott az zárásig nyugodtan maradhat, wc-k és frissítő büfék is találhatók az épületek között. Érdemes előre felkészülni, még akkor is, ha headset-es vezetett túrán vesz részt a látogató, ugyan a fülhallgatónak köszönhetően még távolabbról is jól értjük a tárlatvezetést, ám néhol a tömeg miatt csak később láthatjuk a műalkotást. A Sixtusi kápolnában pedig egyáltalán nem lehet beszélni. De azért is érdemes tájékozódni, mivel a több múzeum felkeresésére az egy nap sem elegendő.

Pl. a hivatalos vezetett túra programja a Pio Clementino múzeum, az oszlopok terme, a földrajzi térképek galériája, a fali textilképek galériája, a Raffaello termek és a Sixtusi kápolna; angol nyelvű, kb. 2 órás, 12 € többletköltséggel jár.

Egy rövid ízelítő a múzeumok sorából:

Museo Pio-Clementino: – (ókori szobrok, földrajzi térképek-, fali textilképek galériája)

IMG_6018

P1010331

Pinacoteca Vaticana, Vatikáni Képtár: – (18 teremben tekinthetjük meg Giotto, Michelangelo, Leonardo, Raffaello, Caravaggio, és több olasz, németalföldi festő munkáit.)

DSC_0821

Museo Gregoriano Egizio: – (Gregorián-egyiptomi Múzeum: A kiállítás tárgyát kora egyiptomi leletek, papirusz-dokumentumok, múmiák valamint a híres „Halotti könyv“ és a “Grassi-gyűjtemény“ képzi.

IMG_5830

Museo Gregoriano Etrusco: – (Gregorián-etruszk Múzeum) – a déletruszk vázákat és bronzfigurákat tekinthetünk meg, valamint az ókori dél-Itália görög és hellenisztikus korából származó vázái, valamint római kori leletek.

IMG_5926

Musei di Antichità Classiche: – (klasszikus márványszobrok és torzók)

image

Museo Pio Cristiano: – (keresztény antikvitások, szobrok és szarkofágok.)

IMG_5957

Museo Missionario-Etnologico: – (etnográfiai múzeum afrikai, amerikai, ázsiai, óceániai leletgyűjtemények.)

Museo Sacro: – (templomi szárnyas oltárok, oltárképek, ikon festmények)

IMG_6159

Biblotheca Apostolica Vaticana: – (könyvtár, nem látogatható)

IMG_6143

Museo Gregoriano Profano: – (A gyűjtemény eredeti ókori görög szobrokat, görög eredetik római kori másolatait, és a Kr. u. 1-3 század római szobrászat műveit tartalmazza.)

IMG_5869állo

Museo Storico Vaticano: – (A Pápa hintóin és egyéb közlekedési eszközein kívül a Vatikán első mozdonyának az 1929-es modellje is része a gyűjteménynek.)

IMG_6010

Museo Chiaramonti: – (reliefek, domborművek, római mellszobrokat találunk, szakrofágok töredékeit.)

IMG_5843

Museo Filatelico e Numismatico: – (numizmatikai gyűjtemény)

IMG_6155

Collezione d’Arte Religiosa Moderna: – (modern vallásos művészeti gyűjtemény)

IMG_6117

A befogadó képesség határaira is figyelemmel kell lennünk, így csak a számunkra igazán érdekes termeket keressük fel, s gondoljunk arra is, hogy a „túra” végére hagyjuk a Sixtusi kápolna csodálatra méltó képeit.

IMG_6105michelangelo-creation-of-adamHa szerencsések vagyunk, a kápolnába lépésünkkel átlósan szemközti ajtón keresztül gyorsan a Szt. Péter bazilikában találhatjuk magunkat.

IMG_6139

A toronyból páratlanul lenyűgöző panorámában lesz részünk. A római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika (basilica maior) egyike, a világ legnagyobb keresztény templomában tett sétánkat a Szent Péter téren keresztül folytatjuk utunkat az Angyalvár felé.

IMG_6192

Hadrianus császár síremlékének épült, majd az avignoni fogságból hazatérve a pápák az Angyalvárat választották fellegváruknak. Nyugodtabb időkben a pápák nyári laknak használták, tán abból az időből maradt meg az egyszemélyes titkos folyosó, ami a Vatikánt köti össze az épülettel.

P1010590

Az Angyalvár nevet az 590-ben pusztító pestisjárvány idején kapta: a járvány elhárítására I. Gergely pápa könyörgő körmeneteket tartott. A legenda szerint egy alkalommal a vár tetején meglátta Szent Mihály arkangyalt, amint a büntetés kardját visszahelyezi hüvelyébe: ezzel jelezte a járvány végét.

P1010632

A nap végén két forgalmas teret keresünk fel, útközben kis kerülővel betérünk Róma egyik legrégebbi fagylaltozóját a Giolittiba (1900 óta üzemel), ahol a híres pezsgő fagyi ízlelése közben érjük el a Piazza Navona teret, a híres Négy folyó kútjával.

image

A Piazza Navona a város történelmi központjának legnagyobb tere, melyet három barokk szökőkút díszít. A tér helyén egykor római aréna állt, de itt égették el Luther Márton műveit is.

DSC_0629

Mintegy 200 méterrel arrébb húzódik a Campo de’ Fiori, nevének (Virágok mezeje) eredetére két elmélet is van. Az egyik szerint itt állt a háza Florának, Pompeius szerelmének, a másik szerint az elnevezés arra utal, hogy a területet 1456-ig nem kövezték ki, így vadvirágos mező volt.

campo

A tér fontos piac volt mindig: minden hétfőn és szombaton lóvásárt tartottak. 1869 óta zöldség- virág- és halpiac működik. A Campo de’ Fiori az egyetlen olyan olasz tér a történelmi belvárosban, amelyen nincs templom. Vacsorázni választunk egyet a tér vendéglői közül tesztelni a római pizzát, tavasszal azonban kihagyhatatlan a sült articsóka.

campo-dei-fiori-1-of-1

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus