Róma kútjai

Rómában egy vezetett sétán ragadt meg az emlékezetemben az idegenvezető azon mondata: a városban minden téren van egy templom, nagyon nagy ritkaságnak számít, ha ez nincs így.

Azóta többször bolyongtam, andalogtam a zegzugos sikátorok és pompás terek, utcák rengetegében, s bizton állítom ez előbbi kijelentés a kutakra duplán is igaz. Róma majd minden kútjának vize iható. Ahol nem ivóvíz folyik, ott ezt külön kis tábla jelzi, de ilyen hely kevés van. Az utcasarkok öntöttvas kútjainak alját befogva, az oldalán lévő lyukon keresztül sugárban jön a víz, megkönnyítve az inni vágyó dolgát.

De nem csak a szomjunkat tudjuk oltani, hisz a szebbnél szebb szökőkutak, dísz kutak látványával lelkünket is tudjuk frissíteni.Néhány kút álljon itt ízelítőnek, amiket érdemes római útjaink egyikén felfedezni:

Fontana delle Tartarughe a Piazza Mattei terecskén,

a Capitoliumon a Szenátori palota előtt a  Tiberis folyót szimbolizáló szobor

Bernini híres szökőkútjai közül a Fontana del Tritone

vagy a hasonló két Triton kútja az “Igazság szájánál” Fontana di Bocca della Verità-n

a Fontana delle Naiadi a Piazza della Repubblica-na Piazza del Popolo-n az Obeliszk kútjaa Fontana del Pantheon a Piazza della Rotonda-n

a Vatikáni kertekben

A város szökőkútjai nemcsak a képzőművészeket, a zeneszerzőket is megihlették:

Fontane di Roma Ottorino Respighi szimfonikus költeménye, magyarul: Róma kútjai a zenei impresszionizmus egyik fontos alkotása. Első tétel: A Valle Giulia kútja hajnalban (Valahol a Villa Borghese parkban), Második tétel: A Tritón-kút reggel (Piazza Barberini), Harmadik tétel:A Trevi-kút délben (Piazza di Trevi), Negyedik tétel: A Villa Medici kútja alkonyatkor (Villa Medici).

A közeli Tiburban, ma Tivoliban található több mint ötszáz kútból álló vízicsoda ihlette Liszt Ferencet a Villa d’Este kútjai című alkotásmegírására.

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus