Pompeji, a hamu alatt rejtett város

IMG_1534Márciusi Rolitúrás kirándulásunkkor kiderült, ismét új térkép készült az ókori romváros nevezetességeiről. Hihetetlen, hogy a Vezúvból kilövellt lapili réteg elérte a 6-7 méteres magasságot, ezzel maga alá temette a magasabb templomokat is. A romok nyugodt megtekintése lehetetlen, a népszerűbb látványosságok körül csoportok várakoznak ezért az egyéni felfedezés javasolt. Ízelítőül néhány emlékhely a városból.

DSC_0694Nagy színház – Teatro Grande

A nagy színház az i. e. 2-3. században épült, a görög hatás érződik, szinte teljes mértékben átvették a görög színház építészeti mintáját. A cavea-t (széksorokat) a vulkanikus eredetű természetes lejtőre építették, 3 részre tagolták, az alsó részt márvánnyal borították (ez a városvezetőségnek fenntartott hely volt), felső széksorok és a páholyok pedig a város polgárainak szolgáltak ülőhelyül. A színház kb. 5000 néző befogadására volt alkalmas.

kisszKis színház – Teatro Piccolo

A nagy színház közvetlen közelében találjuk, körülbelül 1000 néző befogadására volt alkalmas, leginkább koncerteket, zenés darabokat játszottak itt, vagy vers felolvasó esteket tartottak. I.e 80 körül épült, a korabeli feliratok szerint a színháznak teteje is volt (tetősátor), ami részben a jobb akusztikát is szolgálta.

DSC_0740Stábiaei fürdők – Terme Stabiene

A fürdőegyüttes az elhelyezkedéséről kapta a nevét, hiszen a Via Stabiana út mentén találjuk. Pompeji legrégebbi fürdője, az i.e.IV. században kezdték meg építését, folyamatosan bővítették. Felépítését tekintve, volt egy belső udvara (palaestra), amely sportolásra szolgált, volt benne gőzfürdő (laconicum), szárítkozó (destricarium) és úszómedence is (natatio). Külön férfi és külön női fürdő rész volt!

SIOPPEIA

bordélyBordélyház – Lupanare

Az épület kifejezetten erre a célra épült. A “mesterséget” sokan űzték, a fogadók és kocsmák emeletén is működött a prostitúció. A bordélyház mellékutak kereszteződésénél épült, az alsó és a felső szinten is 5-5 szobával. (A felső szint kívülről, egy falépcső segítségével volt megközelíthető.) A szobákban beépített ágyakat, az ajtók felett erotikus jeleneteket ábrázoló falfestéseket találhatunk. Az árak elég alacsonyak voltak, körülbelül két kupa bor árának felelt meg egy szolgáltatás.

DSC_0232Pékség – Panificio

A városban elsősorban kisebb pékségek működtek, amelyek kis malmoknak adtak helyet, illetve nagyobb mennyiségű gabona tárolására is alkalmasak voltak. Itt malomköveket találunk, amelyeket tartós lávakőből készítettek, így az a körkörös mozgás révén nem sérült meg, a gabona szemek közé nem került kőtörmelék. Homorú kettős kúp formájú követ forgattattak igás állatokkal egy talapzatra rögzített kövön.

faunhFaun Háza – Casa del Fauno

Az arisztokrata család házának méretei jól tükrözik, milyen gazdagságra tettek szert néhányan akkoriban. A toszkán fedett udvaron található bronzszoborról kapta nevét, mely egy táncoló faunt ábrázol. Nagy Sándor hadjáratainak jeleneteit ábrázoló mozaikok is fennmaradtak. A ház bejáratánál olvashatjuk a „Have” feliratot, melynek „Isten hozott” a jelentése.DSC_0749

DSC_0228Thermopolium  – az ókori gyorsétterem

Vetutius Placidus tavernája tulajdonképpen egy „ókori vendéglő”, ahol ételt és italt egyaránt felszolgáltak. A pultokba lyukakat vágtak, ezekbe helyezték el az edényeket, üstöket. A thermopolium szó jelentése: hely, ahol valami forrót lehet kapni.

SIOPPEIA

A tragikus költő háza –Casa del Poeta

A ház nevét egy színészoktatót ábrázoló mozaik ihlette. Az épület falain mitológiai jeleneteket ábrázoló freskókat láthatunk. Érdekessége a bejárati mozaik „Cave canem” felirattal, melynek jelentése: „vigyázz, kutya”.

MacellumFedett piac – Macellum

Itt volt Pompeji élelmiszer piaca, tulajdonképp egy korabeli vásárcsarnok, melyben halpiac is működött.

DSC_0717Forum – Foro

A fórum négyszög alakú tér, amely 142 méter hosszúságú és 32 méter széles. A teret oldalról árkádok határolták, ez volt a város politikai és vallási központja.

VespasianVespasianus temploma – Tempio di Vespasiano

A császár dicsőítésére emelték ezt a templomot, melyet nem fejeztek még be a 79-es vulkán kitörésig. A márványoltárt érdemes megnézni, 4 oldalán domborművet találunk, mely áldozatbemutatást ábrázol.

Jupiter temploma – Tempio di Giove

A templomot a Kr. e. II. században építették, később kibővítették és a fórumhoz igazították. Részei: előcsarnok, homlokzatán és 3 oldalán 6 korinthoszi oszloppal, belül pedig az oszlopsorokkal szegélyezett cella. A templomot a három főistennek, Junónak, Jupiternek, és Minervának szentelték.

PompeiiApolló temploma – Tempio di Apollo

I.e. III. században épült templom, melynek fedelét 48 korinthoszi oszlop tartotta. Apolló mellett Hermésznek és Artemisznek is szentelték.

DSC_0722Régészeti leletek raktára, korábbi gabonaraktár – Granai del Foro, az áldozatok gipszkiöntéses alakjait is itt láthatjuk.

porta marinaTenger felé nyíló kapu – Porta Marina

Ez Pompeji legkésőbbi kapuja, vulkanikus kőzetből épült. Két nyílása van, az egyik kaput a gyalogosok használták, a másikat az állatok és a járművek számára hozták létre.

pompei_02

 

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus