Nürnberg advent idején

A világ legrégebbi karácsonyi vásáráról korábbi cikkünkben olvashatsz. Ha a vásári tarkaságon kívül egy-két látnivalóra is kíváncsi az ember, a vörös homokkő-fallal körülvett óvárosban a legfontosabb történelmi emlékek felfedezhetők. Azt mondják, a középkori falakat olyan jól megépítették, hogy csak egyszer sikerült valakinek harcban átjutnia rajtuk: az amerikai hadseregnek a második világháború végén. Döbbenetes, hogy a harcászati szempontból rég elavult erődítés -párszáz méteres szakaszát leszámítva- még mindig ilyen ép, ráadásul 71 kapu-toronya, bástyája ma is látható.

Nürnberg jelképe az óváros fölötti dombon magasodó, a középkor legjelentősebb császári palotájának számító vár. Az épületegyüttes pazarul berendezett lakosztályai, a lovagterem, a római kápolna és a Sinwell-torony ma is látogatható.

A vár és környéke fontos turisztikai célpont. Itt született és élt a reformáció Németországának egyik legnagyszerűbb művésze, festő, grafikus, könyvkiadó Albrecht Dürer, a német reneszánsz legismertebb képviselője hazájában és külföldön egyaránt. Apja a magyarországi Gyula, melletti Ajtósról származott, a falu nevét, mint nemesi előnevet használta („ajtós” németül Türer). A fiatalabb Albrecht harmadik gyermekként látta meg a napvilágot. Apjához és anyai nagyapjához hasonlóan ő is kitanulta az ötvösmesterséget, tanítója, maga az édesapja volt.

A Pegnitz folyó egyik szigetén áll a Heilig-Geist-Spital, azaz a Szentlélek Ispotály. Ezt az intézményt a szegény és idős emberek befogadására hozták létre még a 14. században. Érdemes megcsodálni az épület belső tereit, melyeknek egyikén látható a híres Hansel-kút.

A közelben létrehozott játékmúzeum kiállítása rendkívül vonzó, amíg a gyermekek játszanak, a felnőttek nosztalgiázhatnak a bemutatott csodálatos gyűjtemény láttán.

A hidakkal szabdalt belvárosban, a gyönyörű régi fagerendás házak mellett a Tucher család kastélyát és a régi városházát is megcsodálhatjuk. A Fembohaus egyetlen túlélője a késő reneszánsz nagykereskedői házainak Nürnbergben, ami napjainkban a városi múzeumnak ad otthont.

Az impozáns Szent Sebald-templom, amelyet 1225-73 között építettek, legfontosabb eleme a káprázatos keleti szentély, benne a Szent Sebald sírral, illetve lenyűgöző a 6000 sípos orgonával.

A Lorenzer Platz-on található a 14. századi gótikus ikertornyos Szent Lőrinc-templom, a város legnagyobb temploma. Legszebb elemei közé tartozik a nyugati kapualj feletti nagy rózsaablak, melynek átmérője 9 méter.

A túra kihagyhatatlan állomása a Főtéren lévő Miasszonyunk temploma, amit I. Károly építettett az 1349-ben a pogrom keretében leromboltatott zsinagóga helyére. A Frauenkirche, aminek tornyát két oldalról “karok” fogják közre, az érett gótika jellemző vonásait hordozza magán. Itt keresztelték meg a rövid életű trónörököst és itt működik az a mechanikus óra, mely az 1356-ban Nürnbergben kiadott Aranybulláról emlékezik meg. A Männleinlaufen minden nap délben kinyílik, és az uralkodót megválasztó hét fejedelem tiszteleg IV. Károly császár előtt.

A közeli Schöner Brunnen nyolcszögletű kávája fölött 19 m magas, három szintben csúcsosodó tornyot építettek, telis-tele különböző képekkel. (Mózes, próféták, evangelisták, a hét szabad művészet allegóriái, a hét német választófejedelem képe stb.) Egy datálatlan, XV. századból származó városi tanácsi rendelet szigorúan tiltotta és pénzbírsággal büntette a “szép kút” bemocskolását, megrongálását, mosni is csak e célú, saját mosóteknőben lehetett, a kútban nem. Az előírás szerint, aki halat akart tisztítani, csak a kúttól hat láb távolságra tehette meg. E rendelkezésekből jól látszik, hogy a középpontban már nem csak vízellátással és víztisztasággal kapcsolatos kérdések álltak, hanem a város büszkeségének számító művészi alkotás védelme is, mely a birodalmi rangú Nürnberg öntudatát jelenítette meg. A kút medencéjét finom kidolgozású reneszánsz rács veszi körül. A rács dísze a híres aranygyűrű. A néphit szerint, ha az aranygyűrűt valaki háromszor megforgatja az óramutató járásával megegyező irányba, annak teljesül a kívánsága.

További fotók itt.

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus