A Mozart város (Salzburg II.)

A várhegyre vagy felsétálunk, vagy Ausztria legrégibb merev-pályás kötélvasútján tesszük meg a 200 méteres szintkülönbséget.

A hohensalzburgi erőd a város jelképe. Európa legnagyobb és legjobb állapotban lévő erődítménye. Az 1077-ben Gebhard érsek az erődítményt eredetileg azért emeltette, hogy megvédje a fejedelemséget és az érsekeket az ellenséges támadásoktól. Ezt a funkciót kiválóan be is töltötte, az évszázadok során egyetlen ostromlójának sem sikerült bevennie. A vár legérdekesebb látnivalója a középkori hercegi szobák mellett a vármúzeum, ahol az egykori hercegérseki udvari életben használatos tárgyak láthatók. A bábfigura múzeum és a salzburgi hadtörténeti gyűjtemény ugyancsak időutazásra invitál. A több mint 900 éves salzburgi vár ezenkívül a híres salzburgi várkoncertek helyszíne is. Az északi részén található, „Hohe Stock“ nevű épületrészben az átfogó felújítás óta egy varázslatos multimédiás színház is üzemel.

További érdekesség: a Trombitatoronyból felharsanó fúvószene, mellyel egy ősrégi tradíciót elevenítettek fel a Salzburgi jubileumi év keretében, 2016-ban. Azóta vasárnaponként 11:45-kor, és ünnepi alkalmakon barokk fanfárok és ünnepi nyitányok hangjait hallani még a belvárosban is.

A óvárosba visszatérve az idő függvényében több útvonalat választhatunk. Visszatérhetünk a Dómhoz, ahol mindössze egyetlen belépő elegendő a különleges múzeumi körsétához, amely a látogatók elől 200 évig elzárt helyekre enged most betekintést. A Domquartier a hercegérsekek korának pompája 15 ezer négyzetméteren, 1300 év mozgalmas történelme. Az uralkodás története, a művészettörténet és az építészet egyaránt fontos szerepet kap a látnivalók között. A múzeumokban barangolva – nem mellesleg – káprázatos kilátás nyílik Salzburg városára és a környező hegyekre is.

Ám ha tehetjük, keressük fel a Mozart teret is, ahol turisták ezrei fényképezkednek Mozart emlékműve előtt, amit 1842-ben. Mozart fiai jelenlétében lepleztek le, valamint tegyünk kitérőt a téren álló Karácsony múzeumban.

A fiáker hozzá tartozik a városhoz, mint a harangjáték és a Mozart-golyó, a 20-25 perces kocsikázás az óváros jelentős látnivalóit érinti.

A Getreidegasse felé tartva vessünk pillantást az óváros jellegzetes épületei közül a városházára, melynek óratornya messziről felismerhető. A szép rokokó homlokzatú toronyban kínozták meg a városvezetés ellenségeit.

Nemzetközi márkák, luxusholmik, ajándéktárgyak, hangulatos üzletek és kis butikok töltik meg Salzburg egyik legforgalmasabb utcáját. A boltok felett még ma is míves kovácsoltvas cégérek lógnak, megadva ezzel a tipikus osztrák jellegét az utcának. Ahol ma turisták koptatják a járdát, ott egykor a kis Mozart szaladgált. A Getreidegasse legnevezetesebb épülete Mozart szülőháza, ahol 1756-1773. között élt. Az utca nemcsak emiatt fontos Salzburg számára, már a kezdetektől, egészen a római időktől a város egyik ütőere volt és az napjainkban is. Ellentétes irányban a Judengasse vezet a Waagplatz -Salzburg első piactere, ahol a pellengér is állt- irányába. A 15. századig ez a városrész volt a zsidónegyed.

A Getreidegasse egyik épülete – egészen pontosan a 9. számú – különös figyelmet érdemel: ez ugyanis Wolfgang Amadeus Mozart szülőháza. A leghíresebb salzburgi itt látta meg a napvilágot 1756. január 27-én. A család 1747-től 26 éven át élt a ház egyik 3. emeleti lakásában. Mozart itt töltötte gyermekkorát és fiatal éveit szüleivel, Leopolddal és Anna Mariával, valamint Nannerl nevű lánytestvérével. A család 1773-ban költözött a Makart-Platz-on álló lakóházba. A múzeumban az érdeklődők egy órás séta keretében járhatják végig a Mozart korabeli salzburgi polgári lakást korhű bútorokkal és tárgyakkal. A számtalan, még életében készült és kiállított portré segítségével a látogató személyes „képet“ alkothat a zseniális zeneszerzőről.

Amennyiben kombinált jegyet veszünk, vissza kell térni a folyó túloldalára, melyre kiváló lehetőséget nyújt a Makartsteg, a 2001-ben átadott gyalogos és biciklis híd. Innen remek rálátás nyílik a Salzach két partjára, valamint az utóbbi idők hóbortjaként, a híd korlátján szaporodó tarka „szerelemlakatokra” is rácsodálkozhatunk. Egy olasz regény hatására 2.5 évvel ezelőtt járt itt az a szerelmes pár, aki a lakatját a hídra rögzítette és a kulcsát a folyóba dobta, hogy szerelmük örökké tartson.

A hídhoz közel, a Makartplatz 8. szám alatt áll a „táncmesterház“, ahol Lorenz Spöckner táncórákat tartott itt ifjú nemeseknek, hogy többek között ezzel is segítse felkészülésüket az udvari életre. A Spöcknerékkel szoros barátságot ápoló Mozart család harmadik bécsi utazása után, 1773-ban költözött a házba. Ekkorra már a Getreidegasse-i szülőház szűknek bizonyult a nagy társasági életet élő Mozart család számára. A bomázások, és az évekig tartó felújítás után Mozart lakóháza 1996. január 26-án nyitotta meg ismét kapuit. A múzeumban megtekinthető Mozart klavikordja mellett sok eredeti dokumentum és portré is. Az eredeti állapotban megmaradt táncteremben koncerteket tartanak.

Mielőtt visszatérnénk kiinduló pontunkra, ne feledjük el megkóstolni az ínyencségnek számító salzburgi galuskát. Ez az édes felfújt már a 19. század közepén népszerű volt, egyike a világszerte legismertebb osztrák desszerteknek. A Mozart-golyó sikerének mintájára, ma alighanem Mozart-felhőnek neveznének, tulajdonképpen helyesen. Ennek a légies, csakis azon frissiben fogyasztandó édességnek ugyanis egy korai verzióját már a nagy muzsikus is kóstolhatta. A feljegyzések szerint így hívtak annak idején egy desszertet, csak akkoriban képviselőfánkot értettek alatta. Csak később nyerte el a mai formáját, és mivel úgy tűnik, ezt nem lehetett túlszárnyalni, azóta sem változott. A desszert három hegyből, -a környező három Mönchsberg, Kapuzinerberg és Gaisberget mintázva-, azaz három nagy, aranysárgára sült madártej ízű galuskából áll. Porcukorral gazdagon megszórva, vaníliaszósszal vagy lekvárral tálalják. Egy adag három személynek is bőven elég.

Share

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus