Lánzsér (ma Landsee)

Ausztria_Landsee_001.jpg

Felsőpulyától 18 km-re északnyugatra, a Répce partján fekszik. Neve a német Landeshere, az ország becsülete, kifejezésből származik. Az itteni három hegycsúcs közül (Klosterberg, 745 m, Heideriegel, 659 m) a középső, a 627 m-es Várhegy a legalacsonyabb. A valamivel távolabb északra elnyúló Pál-hegy 761 méterével a legmagasabb. Ez a négy hegy alkotja a Lánzséri-hegyeket. A Pál-hegy egyébként a történelmi Sopron-vármegye legmagasabb pontja.

Ausztria_Landsee_004.jpg

A lánzséri vár egykor Nyugat-Magyarország leghatalmasabb erődítménye volt, ma Közép-Európa legnagyobb várromja. A többi végvárhoz hasonlóan a 12. században épült tulajdonosok tucatja után 1612-ben végül házassággal került az Esterházyak birtokába. Esterházy Miklós feleségül vette Dersffy Ferenc lányát, Orsolyát és hozományba kapta a lánzséri várat. A hatalmas nádor nagyon megkedvelte az erős várat, amely ha lakásnak nem is, de háborúbeli menedékhelynek igen alkalmas volt. Ő csinált a középkoriasan szűk, nagyobb őrség befogadására elégtelen Lánzsérból a kor igényeinek megfelelő erődítményt.

Ausztria_Landsee_003.jpg

Falak és árkok egész rendszerével vette körül, különös súlyt fektetve a fontos nyugati oldal megerősítésére. A költségek nem vesztek kárba. Bethlen Gábor támadásai alkalmával Lánzsér mentette meg az Esterházy család kincseit. 1772-ben egy véletlen tűzvész óta omladozik. A kívülről bevehetetlen vár belülről esett szét. A vár ma is az Esterházy család tulajdona.

Ausztria_Landsee_002.jpg

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus