Kőszeg (Güns), Jurisich vár

Magyarország_Kőszeg_007.jpg

A 13. század második felében a Németújvári család ide tette át székhelyét és a régi vár alatti, Gyöngyös-parti területen felépítették új erősségüket, a reprezentációs igényeket is kielégítő Alsóvárat. Megalapították Kőszeg városát, amelyet falakkal is megerősítettek. Az első lakók egy része német telepes volt, akiknek különböző kedvezményeket és kiváltságokat adtak.

Magyarország_Kőszeg_009.jpg

Az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett Belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. A város többi részétől még külön vizesárok választotta el. A vár bejárata előtt elhelyezkedő elővárat is vizesárok vette körül. Az ilyen jellegű kettős várak Magyarországon ritkábban fordulnak elő, inkább külföldi példáikat ismerjük. A belső-vár szabálytalan négyszög formájú. Az elővár bejárata az egykori vizesárok feletti falazott hídon keresztül érhető el. A falazott mellvéd mellett és a kapupillérek előtt XVII. századi, évszámos, határt jelző kövek állnak. Az egykor birtokhatárt jelző, ND monogrammal és 1666-os, illetve 1670-es évszámmal ellátott határkövek a szomszédos Nádasdy-uradalomból kerültek ide.

Magyarország_Kőszeg_006.jpg

Az elővár udvarában került napvilágra a várrendszer eddig ismert legkorábbi elődjének, a cölöpvárnak a maradványa. Az elővár udvarán Jurisics Miklós szobra áll, a vár védőjéé, aki 1532-ben megállította a törökök ostromát. A győzelem emlékére a városban 11 órakor is harangoznak. Ezzel is alapjául szolgálva a mondásnak: Kőszegen vagy esik az eső, vagy fúj a szél vagy harangoznak. 1695-ban a vár és az uradalom Esterházy Pál (nádor) birtokába került, majd a család egészen 1931-ig birtokolta a kőszegi várat. A 2011-ben kezdődött rekonstrukció után a vár megújult külsővel fogadja a látogatókat. (További képek idekattintva)

Magyarország_Kőszeg_002.jpg

Magyarország_Kőszeg_004.jpg

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus