Johannesbachklamm

DSC_0719.jpg

A Hohe Wand hegycsoport déli előterében fekvő Würflach település északi határában találjuk a szurdok bejáratát. Würflach neve a régi „Wirbilach” szóból származik, amely „örvénylő hegyi vízfolyást” jelent és a János-patak szurdokára utal. A falu nevét először egy 1094-es adománylevélben említik ebben a régi formájában.

DSC_0732.jpg

A Grünbachi-katlanban eredő Szent János-patak szurdokvölgyét (Johannesbachklamm) korábban a grünbachi és höfleini szénbányászok használták, hogy a közeli szénmezőkre eljussanak. A szurdok falain található sok mészkő és az aljában álló malmok árulkodnak a Johannes-folyó egykori hatalmas erejéről, ami évszázadokon keresztül alakította a szurdokot. 1902-ben tették a szélesebb látogatóközönség számára is járhatóvá, korlátokkal, hidakkal, járdákkal. A környékbeliek és a túrázók kedvelt célpontja. A szurdok hatvan méter mély és több mint ezer méter hosszú. Hat, jól karbantartott erdei sétaút és jelzett túraösvény is található ezen a tájvédelmi területen.

DSC_0746.jpg

Az advent würflachi sajátossága, hogy az Ausztriában jól ismert karácsonyi vásár Christkindlmarkt helyszíne a Johannesbachklamm kijárata, amely hangulatos téli, hóborította természeti környezetben várja az idelátogatókat. (További képek idekattintva)

DSC_0724.jpg

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus