Illatok, színek, ízek ─ Róma

DSC_0266A reggel az utcákat a frissen pörkölt, őrölt kávé illata lengi be. A legjobb kávét az olaszok főzik, nemhiába, az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven. Bárhol lehet jó kávét inni, de érdemes azzal számolni, hogy a turistalátványosságok közelében, a népszerű tereken 5-10-szer drágábban kapjuk meg „leülve”, mintha pohárban elvitelre kérjük.

DSC_0200

A rómaiak napközben igazán csak csipegetnek, péksütikkel, kis szendvicsekkel enyhítik étvágyukat. A sziesztát az éttermek is tartják, így csak a turistáknak fenntartott vendéglők tartanak nyitva, amelyek kínálatában a rántott húst is bizton megtaláljuk, ám szerintem érdemes megvárni az estét és egy kiszemelt trattoria hangulatos teraszán élvezni az igazi olasz ízeket.

DSC_0137

Könnyed, nem túl drága lehetőség egy laza ebédre, a Forno Campo de’ Fiori. Remek pizzák, aprósütemények és szendvicseik vannak. A téren lévő piacon is lehet kóstolgatni, illetve az este megnyíló éttermek valamelyikében ízletesen elkészített sült articsókát enni.

DSC_0891

Az igazi pizzát természetesen Nápolyban tesztelhetjük, de Rómában is temérdek felejthetetlen ízű, formájú változatot készítenek. Az árak 6-8 EUR között vannak. A római pizza nagyon vékony tésztájú, sok paradicsommal és mozzarellával, sajttal, gombával, sonkával.

IMG_1539

A megszámlálhatatlan formájú, színű tésztákhoz hatványozottan több, különböző ízesítésű paszta társul, ami mellé kötelező megkóstolni „vino della casa” a ház borát.

Napközben frissítő lehet a méltán világhírű cappuccino, kávé-arzenál mellet az Aperol Spritz.
3 rész prosecco vagy félszáraz pezsgő, 2 rész Aperol és 1 rész szóda, 2-3 jégkocka, nagy öblös pohárban, egy szelet narancs karikával. Isteni!

 

image

S végül a teljesség igénye nélkül egy pár szó a fagylaltról.

“Rómában fejenként évi hat-hét kilogrammal több kézműves fagylaltot esznek, mint a többi olasz városban – közölte az itáliai fagylaltfogyasztásról készült felmérését a Kézművesek Olasz Szövetsége (CNA). Ami a preferenciákat illeti, a hagyományos ízekből fogy a legtöbb: az első helyen a csokoládé áll (27 százalék), a mogyoró (20 százalék), a citrom (13 százalék) és az eper (12 százalék) előtt. Ezeket a vanília (10 százalék), a csokoládéreszelékes sztracsatella (9 százalék) és a pisztácia (8 százalék) követi.” MTI

Azt gondolom, ahol ennyi fagyit készítenek, biztos igaz, hogy a világ legjobb fagyiját is Itáliában lehet enni. Kinek melyik íz, állag, forma a favorit, döntse el saját maga, irány Róma, irány Olaszország!

gelato_4

Néhány érdekesség a témában:

Tejárusítással kezdődött az olasz fagylaltlegenda

„1890-ben kezdődött minden, amikor Giuseppe és Bernardina Giolitti kis tejboltot nyitott a Forum Romanum közelében. Üzletük hihetetlen gyorsasággal ismertté vált az egész városban – nem utolsósorban Bernardina nagyinak köszönhetően, akinek nemcsak a minőség, hanem a reklám iránt is volt érzéke. – Az üzlet ajtaja előtt asztalt és két padot helyezett el, s odaültette nyolc szépen felöltöztetett gyermekét, mindegyik előtt egy-egy bögre tejjel – meséli Bernardina, a nagyi azonos nevű unokája. A járókelők közül sokan megálltak és megkérdezték, hogy mivel eteti az egészségtől majd kicsattanó külsejű csemetéit. A reklám megtette a hatását: a város minden részéből tódultak az édesanyák a boltba, hogy tejet vásároljanak gyermekeik számára. A birodalom gyorsan terjeszkedett és a nagyi minden házas fiának külön tejboltot nyitott. A tevékenység akkor vett fordulatot, amikor a Pantheon közelében 1900-ban megkezdte működését a fagylaltozó. A fagylaltkészítés kezdettől fogva a férfiak dolga volt. Ősrégi receptek szerint fagyasztják ma is a jobbnál jobb ízváltozatú fagyikat. Az ínyencségek közé tartozik az 1920 óta árusított pezsgőből készített Coppa Giolitti.”

A múzeumi dokumentumokból kiderül, hogy az olasz fagylaltot elsőként egy bellunói cukrász exportálta Bécsbe, az utcai tölcsért pedig Italo Marchionni hozta divatba 1903-ban, és érdemes kipróbálni a brioche con gelato-t , a briósba töltött fagyit is. A több száz cukrászdából néhány, amit a legjobbak közt tartanak számon:

Giolitti, Gelateria Frigidarium, Gelateria La Romana, Gelateria Fatamorgana, Gelateria dell’Angeletto, Gelateria dei Gracchi, Gelateria Grom, Ciampini, Gelateria San Crispino, Gelateria del Teatro, Giolitti Gelateria, True Artisan, Come il Latte, Otaleg, I Caruso, Fior di Luna, Allergy-Conscious Gelato, aki nem hiszi, járjon utána!

DSC_0202

Share

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus