Horvátországi pillanatok

HNP_05.09_Horvátország_23_1.jpg

Ha egy-egy nagyobb horvát városban sétálgatunk, akkor a legtöbb ember otthonosan érzi magát. Ez nem csak azért van, mert minden tizedik turista magyar, hanem azért, mert történelmünk és a kultúránk hasonló, sok esetben közös.

cimer_1.jpg

1091-ben Szt. László foglalta el Horvátországot, s komoly autonómiával bíró tartománya lett és egészen az I. Világháború végéig Magyarország (a Magyar Korona) részét képezte. Ha a tradicionális, angyalos, régi Magyarországi címert jobban megvizsgáljuk, akkor ott is felfedezhetjük ennek bizonyítékát. A bal oldalt fent látható kék alapon három arany leopárd Dalmácia, jobbra mellette látható vörös-fehér kockás rész a Zágrábi rész jelképe, a Dalmát címer alatt a kék alapon sárga hatágú csillag és vörös-fehér zászló, pedig Szlavóniát jelképezi. De ugyanakkor, ha Rijekában sétálunk, találhatunk magyar feliratú műemlékeket, vagy Zadarban felfedezzük Könyves Kálmán királyunk névjegyét. A kedvenc egykori IV. Béla királyunk pedig végigjárta az Adriát, Cres szigeten egy falut neveztek el róla, Trogirban őrzik a mai napig a koronázási palástját és Splitben a Sveti Duje dómban, Katalin lánya alussza örök álmát.

Horvátország_Dubrovnik_0038_1.jpg

Dubrovnikba került a török támadások után a Szent Jobb, és csak Mária Terézia kifejezett utasítására (a dubrovnikiak egyszerűen nem akarták visszaadni, úgy gondolták háborús ereklye) került vissza. Szent László állkapcsának darabját a mai napig a dubrovniki Ferences templomban őrzik, akinek jó a szeme, felfedezheti.

Horvátország_Paklenica_0021_1.jpg

A nemzeti parkok máig nagyon népszerűek, az egykori Winnetou filmeket Plitvicei tavaknál  és a Paklenicai Nemzeti Park hegyei között forgatták. Itt kell említést tennünk a Krka-vízesésről, amely nem keverendő a Krk-szigettel.

HNP_08.05_Horvátország_104_1.jpg

A Plitvicei tavak, annyira magával ragadtak, hogy varázslatos téli pompájában is meglátogattuk. Türkizszínű, üveggé fagyott víztükrök, függönnyé meredt zuhatagok ezernyi jégcsappal, gyakorlatilag érintetlen, turista nélküli táj fogadott bennünket.

A számtalan utazásból néhány képgaléria ízelítőül:

Paklenica Nemzeti Park

Plitvicei Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park

Zadar,  Isztria,  Pula,  Losinj,  Sibenik,  Split,   Hvar,  Dubrovnik

Plitvice télen

jeges.jpg

Share

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus