Erciyas Dagi, Hattusas, Ankara

2007ny2torok81Nyaralásunk 11. napján dél körül hagytuk el megannyi szép emlékünk színhelyét Göremét. A vulkáni kúp meghódítása előtt készleteinket a közeli Kyseri városában töltöttük fel. A hegy lábánál lévő „ojjektumban” 10 ytl-ért szálltunk meg, földön, hálózsákban 22-en egy szobában, persze ennek is meg van feeling-je. 4.30-as ébredést követően a hajnali első sífelvonó segítségével feljebb jutottunk a hegyen. 2007ny2torok80Majd mindenki a saját tempójának megfelelően mászott, így voltak, akik már dél előtt gyönyörködhettek a felhők árnyjátékában a vöröses-sárga vulkanikus köveken. Szerencsénk volt az idővel, a fel-felbukkanó felhők a tűző nap erejéből pont annyit takartak el, hogy kellemesen megtehető legyen a 3710m magasra fel-le túrázás.

2007ny2torok79Így időben tovább utaztunk Hattusas felé. Attila fogadójánál rettenetes szélvihar tombolt, így csak a kemény mag vert sátrat, a többiek ismét az együtt alvást próbálták, a kényelmesebbek (15 ytl/fő) ágyban párnák közt hajtották nyugovóra fejüket.

2007ny2torok85Délelőtt busz segítségével jártuk be a Hettita birodalom fővárosát. Óriási falakat, alagutakat másztunk meg, majdnem az összes kapuról készítettünk fotót, s persze az ajándék árusok kedvező, ám rámenős ajánlatának kevesen tudtunk ellenállni. Yazilikaya sziklaszentélyében a több ezer éves domborműveket kaptuk lencsevégre.

2007ny2torok87

2007ny2torok83

 

2007ny2torok94Délután Ankarában sofőrjeinket dicséri, se perc alatt beértünk a központba, a múzeum közeli parkolóba. Mi nem a légkondicionált tárlatot választottuk, hanem felsétáltunk a citadellába. Az óváros ódon házai között mászkáltunk, panoráma fotót készítettünk a főváros háztetőiről, s környező hegyeiről. Az óvárosi piac mellett, mint meg-annyiszor ezen az úton, ettünk egy „tuvak”dönert, majd beszereztem 0,5 ytl-ért a mentacsokrot a másnapi teához.

Előzmény…      Folytatás…2007ny2torok95

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus