Egy kicsit másképp… (Salzburg III.)

Az Alpok északi szélén fekvő, varázslatos barokk város, nem mérete miatt, de mégis világváros. A vár sziluettjével, a dóm és a templomok tornyaival már régóta az UNESCO Világörökségének része. Minden sarkon és szegletben régmúlt idők emlékei elevenednek meg. A templomok, tornyok, homlokzatok, oszlopos erkélyek, karzatok. Még az utcanevek is emberekről és eseményekről mesélnek.

Bármilyen rövidke is a Salzburgban tölthető idő, néhány emlékezetes dolgot mindenképpen tartalmaznia kell: aki a város épületeit és köztereit pár órányi kikapcsolódása körítéseként szeretné élvezni, telepedjen le valamelyik nagy múltú kávéház asztalához. Egy finom Mozart-torta és egy isteni hosszú kávé mellett rendkívül jólesik bámészkodni, hallgatózni: micsoda élmény hallgatni a fiákerekbe fogott lovak kockaköveken kopogó lépteit, a harangok kondulásait, a távolból felhangzó harangjátékot, a környező asztaloktól átszűrődő, legkülönbözőbb nyelveken elhangzó szófoszlányokat és persze a sütemény szervírozásánál használt, finom porcelán elegáns koppanását.

Aki kulturális élményekre vágyik, kitűnően szórakozhat több nagyszerű galériában és múzeumban.

Az egyik érdekes múzeum a Játékmúzeum. Koncepciója három központi téma köré szerveződik: „játék“, „élmény“ és „csodálkozás“. A földszinten golyós játékok, óriás matador és bobby-car várja a kicsiket és bőven van helyük játszani, szaladgálni is. Az első emeleten macik és barátaik mutatják be interaktív módon a kincseskamrát és a babaházat. A száz éves vegyesbolt ma is megdobogtatja a gyermekszíveket. A Carrera-pályán kis és nagy autóversenyzők egyaránt kipróbálhatják a száguldást és bátran összemérhetik tudásukat. További kihagyhatatlan látnivalók a labirintus, az árnyak terme, a miniatűr játékok és egy kisebb kiállítás a Játékmúzeum saját gyűjteményéből. A második emeleten egy 12 méter hosszú vasúti terepasztalon történelmi mozdonyok róják a köröket.

A Játékmúzeum legkülönlegesebb gyorsasági élményeleme a második emeletről az elsőre vezető csúszda. A gyerekek a vicces lecsúszás után az olvasósarokban pihenhetik ki a páratlan kalandot.

További gyermekprogram Haus der Natur felfedezése. Ha tudjuk előre tervezni a természettudományi múzeum meglátogatását, a legjobb, ha hétfőn délelőtt érkezünk, amikor láthatjuk a cápák és piranhák etetését. Az óváros szívében található múzeum legnépszerűbb része az akvárium, melyet Közép-Európában az egyik legszebbikének tartanak. A hüllőket bemutató részen több mint 200 állat, köztük kígyók, gyíkok, krokodilok láthatók. Egy futurisztikus kialakítású térben meg lehet nézni a Holdraszállást és érdekes információkat tudhatunk meg a bolygórendszerekről. A múzeum új tudományos központja felejthetetlen élmény a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

A felnőttek a melegebb nyári napokon szívesen keresik fel az Augustiner Sörözőt. Ausztria legnagyobb sörözője, melynek 5000 m2-es területén kívül a kerthelyiségben 1500 vendég fér el. Az 1621 óta működő söröző nemcsak a turisták kedvence, de maguk a salzburgiak is ide járnak legszívesebben. Az itt felszolgált, fahordókban tárolt sört egy alkalommal a világ legjobbjának is megválasztották. Történetének kezdetén az Augustiner apátság működtette a sörfőzdét és még ma is ugyanolyan hagyományos módon főzik itt a sört, amit szuvenírként is érdemes hazavinni. Hírneve és népszerűsége ellenére az Augustiner viszonylag olcsó hely, de a kolbászoktól a vegetáriánus ételeken át annyi ínycsiklandó finomságot kínálnak itt, hogy nem nehéz a kelleténél többet költeni.

Akinek mindez nem elég, a külvárosban működő Stiegl Sörfőzdét is meglátogathatja.

Itt meg lehet ízlelni és szagolni a különféle gabona-, maláta- és komlófajták eltérő ízét és illatát. A sörkészítéssel kapcsolatos számos érdekességre is fény derül, megtudhatjuk például, hogy a sörfőzés egészen a 16. századig kizárólagosan női munka volt.

Az elmélet után a gyakorlati sörkóstoló következik a pincében. A Stiegl sör valamennyi változata megkóstolható és még szűretlen, friss sör is csapolható. A sörgyár legtöbbet fotózott része a sörtorony, ahol valamennyi osztrák palackozott sör megtalálható.  Advent idején az ország legnagyobb magán sörfőzdéjének udvarán speciális karácsonyi vásárt rendeznek be, természetesen forralt sörrel.

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus