Egridir, Konya

2007ny2torok3A városka egy hatalmas tó partján fekszik, mint egy Dalmát tengerparti település, azzal a különbséggel, hogy nincs akkora nyüzsgés, sőt kiaknázatlanok a vízben és a körülötte lévő hegyekben rejlő turisztikai lehetőségek. A főtérhez közeli kifőzdében nagyon finom kebab-mixet ettünk, majd a piac felfedezése után a vadkemping-helyünk elfoglalására indultunk. A csicseriborsóföld mellett vertünk tábort. 2007ny2torok4Tiszta romantika, már-már csöpögős: a lemenő nap sugaraival szemben, csukott szemmel úszni, vagy az éjszaka tök sötétjében az erre járó meteor-raj fényeit keresni. A tó vize meglepően tiszta, partján több tarisznyarákot közelről is megszemlélhettünk. A civilizáció első jele egy WC formájában már ugyan megjelent, de van még mit fejleszteni.

2007ny2torok5X-dik nap, Konya; több ezer éves település, az utcákon is jobban megnézik, hogy öltözködsz, viselkedsz. Az első úti célunk a Mevlana mauzóleum és zarándokhely (jellegzetes zöld kerámiájú tornya van). A kerengő dervisek atyjának (Dzsalál ad-Dín Rúmí) múzeumát érdemes felkeresni, talán 3 ytl a belépő; egy üvegkalitkába zárt doboz előtt hatalmas sor, mindenki végig simítja kezét az üvegen, hisz a dobozka rejti Calaleddin Rumi szakállát.

2007ny2torok9Péntek úgy látszik itt nem olyan jelentőségű, mint más muzulmán országokban, forgatag az utcákon, a bazárban. Az árak kedvezőek, végre sikerül pénzt váltanom, (egész jól 1€=175 ytl) Alapítottunk egy kebab törzshelyet, ahol 1 ytl-ért az eddigi legfinomabb nálunk gyros néven futó kaját ettük.2007ny2torok6

2007ny2torok17Az Alâeddin dzsámi egy domb tetején áll, könnyen megtálalható, négysávos út vezet felé. Minden különös felhajtás nélkül látogatható, a belső udvarban hallgattuk lélegzet-visszatartva a müezzin hívó szavát, csodálatos élmény! Meglepetésemre még az imára is bemehettünk. Persze cipőt levetve, hajat befedve, és a térdeket eltakarva. A „pihenő park”-ban lévő kerámia múzeumot mi kihagytuk, inkább kulináris élvezeteket halmozva megkóstoltuk a török képviselőfánkot. (çok güzel! 🙂 azaz csodálatos!)

Előzmény…      Folytatás…

2007ny2torok152007ny2torok7

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus