Advent Nürnbergben

Ha karácsonyi vásár, akkor Nürnberg. Bajorország második legnagyobb városának szíve a Főtéren dobog.

Mióta tartanak itt adventi vásárokat, azt homály fedi, ám az első írásos emléket itt találták egy dobozkán: “Regina Susanna Harßdörfferinnek, Susanna Eleonora Erbsin-től az 1628-as karácsonyi vásár alkalmából”

Különleges nürnbergi hagyomány a kétévenkénti Christkind választás. Luther úgy gondolta, a karácsony hangulatát a Mikulásnál jobban kifejezi egy Angyal. Így érthető, hogy több 16-19 év közötti lány vágya, hogy egyszer ő is Christkind legyen. Adventi időszakban rengeteg tennivalója van, népszerűsíti a különböző médiákban a vásárt, ajándékot oszt iskolákban, óvodákban, kórházakban.

Ő a gyerekek kedvence, hétköznap 15.00 körül egy csilingelő haranggal hívja a kicsiket egy ingyenes körhinta menetre. A helyek persze egykettőre elfogynak, mialatt az Angyal fehér lován ülve nevet és integet, amitől a gyerekek elvarázsolódnak. A Christkind 1969 óta minden évben talpig aranyszínű ruhába öltözve, szőke, dús loknikkal nyitja meg —„Ihr Herrn und Frau´n, die ihr einst Kinder wart …“„Hölgyeim és uraim, önök is voltak egyszer gyerekek”— a vásárt.

Nürnbergi sajátosság, hogy a gyerekek részére a nagy vásártér közelében egy saját gyerek birodalmat alakítanak ki, itt még a bódék pultjai is alacsonyabbak, hogy az érintettek jobban lássák a kínálatot. Kétszintes körhinta, gőzmozdony kisvonattal, mini-óriáskerék és számos kreatív foglalkoztató látványosság fogadja apróságokat.

Míg Münchenben Krampusz-futás színesíti az Adventet, Nürnbergben a fáklyás felvonulás. Ilyenkor, az otthon, és az iskolában saját kézzel bütykölt, csinosított, fantáziadús, színes lámpáikkal, szülők, tanárok és érdeklődők kíséretében vonulnak lámpionjaikkal a belvárosban. A kb. 1500 gyermek a Christkind vezetésével a Főpiacteret érintve sétál a várig. Ahol az Ölbergs csodálatos kulisszái előtt, karácsonyi dalokkal keretezve játsszák el  a betlehemi történetet.

A másik érdekessége az itteni Adventnek a postakocsikázás. Aki meghallja a lovak patáinak koppanását a macskakövön, a fogat csengettyűjét, rögvest fel szeretne ülni a kocsibakra. A „sárga hintón” vidáman ringatózhatunk az ódon utcácskákon. A fogatból nagyszerű kilátás nyílik a karácsonyi piacok adventi forgatagára.

Egy következő lehetőség, ami nem hiányozhat a nürnbergi adventi időszakból, a forralt bor-utazás az nosztalgia villamoson. Teljesen megnyugtató egy kört tenni (kb. 45 perc) városi történetek hallgatása közben, mézeskalácsot majszolva, forró puncsot szürcsölgetve, a feldíszített oldtimer villamoson. A kivilágított város fényeiben gyönyörködés ideális mindazok számára, akik egy rövid időre szabadulni szeretnének a karácsony előtti ajándékvásárlási stressz és határidők szorításából, megpihenve hangolódni az ünnepekre. A 14 Euros menetdíj tartalmazza a városi történeteket, a híres Elisen-lebkuchent és a forralt bort, limitált bögrében.

A gasztronómiai menünkből nem hiányozhat a nürbergi sültkolbász, hozzá a forró Glüwein vagy a Feuerzangenbowle és desszertnek az Elisen-lebkuchen. A zsemlébe 3 db zöldfűszerezésű kiskolbászt tesznek, kívánságra meleg savanyú káposztával, tejszínes tormakrémmel. A krampampulinak az eredete feltehetően a crampus (ördög) szóból származtatható, és jelzi az ital pokoli mivoltát. Az öblös, tűzálló tálban a puncsszerű forralt, fűszeres italba vagdalt fügét, magnélküli datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukrozott narancshéjat, dióval bélelt aszalt szilvát, citromot raknak. A tál tetejére vasrostélyt, arra pedig egy kiló, nagyobb darabokra tört és narancshéjon előzőleg megdörzsölt süvegcukrot állítanak. A cukrot bőségesen átitatják rummal, majd meggyújtják. A lángoló szesz kiég és a karamellizált cukor a tálba csepeg, megízesítve a forralt nedűt. A mézeskalács története, akár a rómaiakig visszavezethető, a hozzávalók és a készítési technika viszont tájegységenként különböző. A nürnbergi legenda úgy tartja, hogy a pék egyetlen, gyönyörű lánya súlyosan beteg lett. A felesége már nem élt, így csak imádott lánya maradt számára. Semmilyen orvos, gyógyszer nem segített a betegen. Kísérletezni kezdett a kalácstésztával, teljesen elhagyta a lisztet, helyette csonthéjas magvak őrleményével és értékes keleti fűszereivel, állította össze a masszát, amit ostyalapokra kent és megsütött. A kihűlt korongokat szépen kidíszítette. Elisabeth már a látványtól felvidult, miután az összeset megette, teljesen meggyógyult. Az éltető kalács neve ettől fogva lett Elisen-Lebkuchen.

A mi mézes puszedlinkre hasonlító édesség összetételére szigorú szabály vonatkozik: max. 10%-nyi vagy semennyi liszt nem lehet benne, de legalább 25% mandulát, mogyorót vagy diót kell, hogy tartalmazzon. A mesés fűszereken kívül, -méz, vanília, ánizs, koriander, gyömbér, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, és citronát-darabokat is tartalmaz.

A vásári forgatagon kívüli látnivalókról ebben a cikkben olvashatsz.

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus