A Szádelői-völgyben jártunk

Magyarország északkeleti határától néhány kilométerre egy kevésbé ismert, de nagyon látványos kirándulásra, vagy könnyed túrázásra csábító völgyet találunk. Miskolc–Tornanádaska útvonalon haladva szép dombvidéken kanyaroghatunk a határig, ahonnan már nagyon jól látszik a völgy bejárata. A túra akár egynapos hétvégi kikapcsolódásnak is kiváló.

Szlovákia_Felvidék_Szádelő2.jpg

A völgy a Szlovák Karszt védett területének része, melyben egy jól kiépített tanösvényt hoztak létre, bemutatva a környék természetföldrajzát. A kiinduló pontról a Blatnica-patak mellett sétálhatunk be a völgybe. Néhány érdekes sziklaformát csodálhatunk meg lentről, majd 3 km után elérkezünk a park retro hangulatú büféjéhez.

Szlovákia_Felvidék_Szádelő3.jpg

Innen egy hosszabb körtúra vezet a Szádelői-fennsíkra, ahol hangulatos rétek váltakoznak néhány kilátóponttal a völgyre. A Szádelő név arra utal, hogy egy meredek falú szurdokvölgy bejárata közelében fekszik. Az elnevezés a régi magyar szád = nyílás, és elő = elülső rész szavakból származik.

Szlovákia_Felvidék_Szádelő6.jpg

A sziklaalakzatok közül az egyik legkülönlegesebb a „Cukorsüveg”, melynek formája leginkább a fennsíkról látható jól. A völgyben a sziklafalak helyeként 3-400 méter magasak, jellegében talán a horvátországi kis Paklenicához hasonló a völgy bejárata.

Szlovákia_Felvidék_Szádelő4.jpg

Útközben számtalan kis réten és nyugodt mezőn túrázunk keresztül, amely egytől-egyig pihenésre csábít. Nagy szintkülönbségre csak a fennsíkra való felkapaszkodásnál kell számítani, valamint ugyanez igaz lefelé, a Zadiel faluba történő leereszkedésre is. Ez azonban már apró törmelékes, így fokozott óvatosságot kíván!

Szlovákia_Felvidék_Szádelő5.jpg

A környék főleg tavasszal számtalan virággal színesíti a tájat, ez egyik ilyen a Magyarországon védett leánykökörcsin. Különleges virágfaj a tornai vértő, amely kizárólag a Gömör-Tornai-karszt néhány pontján fordul elő. Nagyon ritka, a Vörös listán is szerepel, amely a világ féltve őrzött virágait tartalmazza.

Szlovákia_Felvidék_Szádelő7.jpg

A fennsíkról a szomszédos Áj-szurdokvölgyébe is leereszkedhetünk, ahol látványos vízesés, néhány hangulatos faház mellett, egy amerikai film díszletéből visszamaradt angyallal is találkozhatunk.

Szlovákia_Felvidék_Szádelő1.jpg

Közeli látványosságként még érdemes megnézni a Torna várát, mely a főút, és Áj falucskából közelíthető meg rövid úton. A várat a tatárjárás után építették, a környék kereskedelmi útvonalainak védelem céljából, de mára már csak a romok maradtak meg.

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus